Flawonoidy w Roślinach Marihuany

Opublikowane przez Mirena Walczak w dniu


świeże nasiona marihuany

Feminizowane rośliny wytwarzają setki różnych związków chemicznych, takich jak kannabinoidy i terpeny. Zarówno kannabinoidy, jak i terpeny są odpowiedzialne za rodzaj haju, jakiego doświadczasz podczas spożywania konopi indyjskich, ale ostatnie badania odkryły nowy rodzaj związku chemicznego, który, jak się uważa, również wpływa na rodzaj haju. Flawonoidy to związki chemiczne odpowiedzialne za smak konopi indyjskich, odgrywające jednocześnie główną rolę w charakterystycznym kolorze, jaki mogą mieć rośliny marihuany.

Czym są flawonoidy?

Flawonoidy należą do większej grupy związków chemicznych zwanych polifenolami i występują w roślinach, owocach i warzywach. Należy pamiętać, że nie wszystkie polifenole są flawonoidami, pomimo ich podobieństw, istnieje około 4000 różnych flawonoidów z łącznej liczby 8000 polifenoli, co oznacza, że wszystkie flawonoidy są polifenolami, ale nie wszystkie polifenole są flawonoidami. Jak wspomniano, flawonoidy występują w większości roślin i są odpowiedzialne za różne kolory, zapachy i smaki roślin, a jednocześnie są ważne w ochronie i rozmnażaniu roślin. Dzieje się tak, ponieważ niektóre flawonoidy wydzielają silny zapach, który odstrasza robaki, a inne flawonoidy wydzielają zapach, którego szukają niektóre zapylacze, pomagając w ten sposób w rozmnażaniu i rozprzestrzenianiu się nasion.

Flawonoidy wpływają również na aromat i smak konopi, ale w przeciwieństwie do terpenów i kannabinoidów, flawonoidy występują w innych częściach rośliny marihuany, takich jak łodygi, liście i nasiona, więc pomimo tego, że zwykle się je wyrzuca, liście można wykorzystać do produkcji zdrowych koktajli. Oprócz tego, że są korzystne dla roślin, flawonoidy są również korzystne dla ludzi. Jak się okazuje, podobnie jak terpeny, flawonoidy mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Nie ma konkretnych danych, które by to potwierdzały, ale naukowcy twierdzą, że wyraźnym wskazaniem jest mniejsza częstość występowania chorób przewlekłych, takich jak choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie i udar w regionach, w których ludzie spożywają dużo owoców i warzyw, takich jak region śródziemnomorski.

Najbardziej popularne flawonoidy

Mimo że terpeny są lepiej znane w świecie konopi indyjskich, flawonoidy występują w wyższych stężeniach niż terpeny. Naukowcy odkryli w konopiach indyjskich ponad 20 różnych flawonoidów, które zasadniczo można podzielić na kilka głównych grup:

• Flawonole,
• Flawanony,
• Izoflawonoidy,
• Antocyjany.

• Flawonole

Flawonole to grupa flawonoidów obejmująca kemferol i kwercetynę. Obie te substancje chemiczne mają właściwości przeciwutleniające i mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Trwające badania oceniają obecnie tę klasę związków chemicznych pod kątem potencjalnych korzyści zdrowotnych. Do tej pory badacze badali je w konkretnych modelach, które oceniały działanie przeciwzapalne i zapobiegające nowotworom. Mówiąc dokładniej, badania nad flawonolem kemferolem wykazały, że cząsteczka ta może pomóc zmniejszyć ryzyko raka trzustki – jednej z najbardziej śmiercionośnych postaci raka.
Co więcej, dodatkowe badania sugerują, że kwercetyna ma działanie przeciwzapalne, które może pomóc w łagodzeniu objawów kilku schorzeń, w tym astmy i zapalenia stawów. Biorąc pod uwagę, że stan zapalny odgrywa kluczową rolę w wielu stanach współczesnych chorób przewlekłych, przyjmowanie flawonoli zawartych w konopiach indyjskich i innych sposobach dietetycznych może pomóc ukoić nasz organizm i zachować zdrowie na dłużej.

• Flawanony

Flawanony mają również właściwości przeciwutleniające, ale ich główną zaletą jest to, że pomagają pozbyć się cząsteczek, które mogą uszkodzić komórki, potencjalnie chroniąc przed rakiem i kilkoma chorobami. Ten flawonoid może również obniżać poziom cholesterolu i ma właściwości przeciwzapalne.

• Izoflawonoidy

Izoflawonoidy odgrywają rolę w metabolizmie i równowadze hormonalnej, ponieważ mają działanie fitoestrogenowe naśladujące estrogen. Oznacza to, że izoflawonoidy mogą przynieść korzyści kobietom przed i po menopauzie w zwalczaniu schorzeń i objawów spowodowanych niedoborem estrogenów. W okresie menopauzy poziom estrogenów w naturalny sposób spada. Ta zmiana hormonów powoduje szereg objawów, które mogą mieć wpływ na jakość życia kobiety, w tym zmniejszoną gęstość kości, wahania nastroju i uderzenia gorąca. Izoflawonoidy mogą pomóc w opanowaniu tych objawów u niektórych kobiet, działając jako substytut estrogenu pochodzenia roślinnego. Ponieważ związek ten działa w podobny sposób w organizmie, może pomóc w zmniejszeniu nasilenia objawów menopauzy. Można o tym myśleć w taki sam sposób, jak THC i inne kannabinoidy naśladujące naturalne endokannabinoidy występujące w organizmie.

• Antocyjany

Uważa się, że ten flawonoid ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Antocyjany są prawdopodobnie najpopularniejszym flawonoidem, ponieważ nadają roślinom, owocom i warzywom charakterystyczny niebieski, fioletowy lub czerwony kolor. Oprócz uderzających kolorów, pigmenty te odgrywają również ważną rolę w biologii roślin. Odbijając określone długości fal światła, służą jako naturalny roślinny filtr przeciwsłoneczny, chroniący tkanki przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Ponadto pomagają regulować wzrost roślin, a także działają jako przeciwutleniacze chroniące komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Poza roślinami antocyjany stanowią również ważną część diety człowieka. Trwające badania sugerują, że mają one właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które chronią nasze komórki przed utlenianiem związanym z uszkodzeniem DNA i wieloma chorobami, w tym rakiem. Te kolorowe cząsteczki są również powiązane z poprawą funkcji poznawczych i mogą odgrywać ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i funkcjonowania mózgu w miarę starzenia się.

Inne flawonoidy

Jak wspomniano wcześniej, naukowcy uważają, że istnieje ponad 4000 flawonoidów, jednak nadal nie znamy ich wszystkich i niewiele wiemy o tych, które znamy. Antocyjany, flawonole, flawanony i izoflawonoidy to główne znane flawonoidy, ale istnieją inne flawonoidy, o których chociaż wiemy, że istnieją i gdzie istnieją, niewiele o nich wiemy, są to:

• Katechiny,
• Chalkony.

Te flawonoidy znajdują się między innymi w bananach, jabłkach, gruszkach i brzoskwiniach i oferują właściwości antybakteryjne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające, ale potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć katechiny, chalkony i wszystkie inne flawonoidy.

Kannflawiny

Oprócz flawonoidów wspomnianych powyżej, istnieją pewne flawonoidy występujące wyłącznie w roślinach konopi indyjskich. Są to Cannflavin-A, Cannflavin-B i Cannflavin-C. Kannflawiny zostały po raz pierwszy zidentyfikowane w 1986 r., kiedy naukowcy odkryli, że ich właściwości przeciwzapalne są trzydzieści razy silniejsze. Kilka lat temu badacze odkryli, w jaki sposób kannflawiny powstają w konopiach indyjskich, i zgodnie z badaniem opublikowanym w 2020 r. stwierdzili, że kannflawiny mogą nawet leczyć raka trzustki, ale te odkrycia to tylko wierzchołek góry lodowej.

Niestety zakaz konopi indyjskich utrudnił naukowcom zdobycie większej wiedzy na temat kannflawin, ponieważ mimo że kannflawiny nie są nielegalne, rośliny konopi indyjskich są. Nie tak dawno temu posiadanie, uprawa i używanie konopi indyjskich było nadal nielegalne, co uniemożliwiało naukowcom badanie flawonoidów występujących wyłącznie w konopiach indyjskich. Oznacza to, że pomimo poznania ich zalet, wciąż musimy wiedzieć o wiele, wiele więcej, aby zrozumieć, jak najlepiej wykorzystać wszystkie korzystne związki chemiczne, takie jak kannabinoidy, terpeny i flawonoidy produkowane przez rośliny konopi.

Efekt otoczenia

Flawonoidy prawdopodobnie odgrywają rolę w efekcie otoczenia, ponieważ są częściowo odpowiedzialne za smak i aromat roślin konopi indyjskich. Dla tych, którzy nie wiedzą, czym jest efekt otoczenia, odnosi się on do tego, jak różne związki zawarte w konopiach indyjskich, takie jak kannabinoidy, terpeny i flawonoidy, współdziałają, aby zapewnić pełniejszy efekt. Dzieje się tak, ponieważ flawonoidy pomagają zwiększyć biodostępność kannabinoidów w organizmie, wpływają również na sposób transportu kannabinoidów w organizmie i ich interakcję z receptorami kannabinoidowymi.

Maksymalizacja efektów flawonoidów

Flawonoidy znajdują się w konopiach indyjskich oraz innych roślinach i owocach i są niezwykle ważne, ponieważ odpowiadają za pigmentację kwiatów i owoców, ale także pomagają roślinom przyciągać zapylacze i zwalczać robaki. Nadal nie ma zbyt wielu informacji na temat bezpośredniego działania flawonoidów, ale uważa się, że flawonoidy współpracują z kannabinoidami i terpenami, zwiększając ich skuteczność. Jeśli zależy Ci na maksymalizacji korzyści, jakie oferują flawonoidy, powinieneś wybrać metodę spożycia, która zapewnia najwięcej. I chociaż nie zostało to w 100% potwierdzone, ponieważ nie ma zbyt wielu badań nad flawonoidami, naukowcy uważają, że najlepszym sposobem na maksymalizację spożycia flawonoidów byłoby jedzenie kwiatów konopi. Ale dlaczego? Cóż, na przykład palenie jointa naraża flawonoidy na działanie ognia, który może aktywować niektóre flawonoidy, ale inne spali. Oznacza to, że najlepszym sposobem na maksymalne wykorzystanie flawonoidów jest NIE wystawianie ich na działanie ciepła, ale produkty spożywcze, oleje i nalewki mogą być również świetnym sposobem na spożywanie flawonoidów, w zależności od sposobu dekarboksylacji kwiatów, ponieważ zaleca się stosowanie niższych temperatur. Pamiętaj, że temperatury powyżej 70–75°C mogą je zniszczyć, dlatego zawsze staraj się utrzymywać poniżej tej temperatury.

Podsumowanie

Flawonoidy występują w większości roślin, w tym w konopiach indyjskich, i mają wiele korzyści zdrowotnych, które mogą chronić Cię przed kilkoma schorzeniami. Jednak większość flawonoidów znajduje się w liściach i gałęziach konopi indyjskich, więc aby uzyskać te korzyści, należy je spożywać. Świetnym sposobem spożywania flawonoidów z konopi indyjskich jest mieszanie liści z żywnością i napojami, takimi jak sałatki i koktajle; Jeśli więc zastanawiasz się, jak spożywać flawonoidy z konopi indyjskich, możesz wykorzystać duże liście wachlarzowe do przygotowania odżywczych koktajli.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


marihuana thc i cbd na amsterdamseeds.pl
Copyright © AmsterdamSeeds.pl