Wpływ Produktów z Marihuaną Na Mózg

Opublikowane przez Mirena Walczak w dniu


świeże nasiona marihuany

Jaki wpływ na twój mózg mają produkty spożywcze z marihuaną?

Ponieważ spożycie konopi indyjskich rośnie wykładniczo, wielu konsumentów ma dostęp do różnych metod konsumpcji, takich jak produkty spożywcze lub koncentraty; Jak być może wiesz, istnieje wiele czynników, które mają wpływ na doznania, takie jak poziom THC i CBD, ale jednym z najważniejszych czynników jest sposób spożycia, co oznacza, że metoda spożycia będzie miała wpływ na to, jak się poczujesz. Produkty spożywcze mogą uderzyć cię mocniej, a efekt może trwać dłużej niż w przypadku innych metod spożycia, więc czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak na ciebie wpływają i uniknąć złych doświadczeń.

1. Wchłanianie kannabinoidów podczas palenia.

Palenie konopi indyjskich jest najczęstszą formą zażywania marihuany i prawdopodobnie najszybszym sposobem odczuwania skutków. Dzieje się tak, ponieważ na przykład cząsteczka THCA jest zbyt duża i nie „pasuje” do receptorów, ale podczas palenia w rzeczywistości zmienia się związki chemiczne (czyli kannabinoidy) poprzez ogrzewanie, osiągając około 800°C i przekształcając, na przykład na przykład THCA do Delta-9-THC (aka THC), które są mniejszymi cząsteczkami.

Ponieważ cząsteczki są mniejsze, łatwiej będzie je wchłonąć, dzięki czemu kannabinoidy będą szybciej przemieszczać się z płuc do mózgu, dlatego kannabinoidy znajdą się w Twojej krwi w ciągu pierwszych kilku minut po inhalacji, a ich działanie poczujesz w ciągu pierwszych 10 minut po spożyciu.

Obecnie dostępność kannabinoidów po paleniu konopi indyjskich może wahać się od 2% do 56% i istnieje wiele czynników, które mogą mieć na to wpływ, takich jak objętość, ilość, czas wdychania i odstęp między zaciągnięciami. Oznacza to, że podczas palenia nie spożywasz wszystkich kannabinoidów i terpenów zawartych w kwiatach konopi. Jednak spożywając produkty spożywcze, należy dekarboksylować konopie indyjskie do temperatury około 150°C, aby dostępność kannabinoidów i sposób ich wchłaniania były w rzeczywistości inne.

2. Wchłanianie kannabinoidów podczas spożywania produktów spożywczych.

W przeciwieństwie do palenia, kannabinoidy zawarte w podawanej żywności i napojach są już zdekarboksylowane, więc nie ma potrzeby podgrzewania materiału roślinnego. Podczas doustnego spożywania konopi indyjskich treść jadalna przechodzi przez usta, dalej do układu trawiennego, a kannabinoidy są wchłaniane w jelicie cienkim. Po wchłonięciu w jelitach kannabinoidy przedostają się do wątroby i dostają się do krążenia.

Ze względu na większą odległość, jaką kannabinoidy muszą pokonać w organizmie w porównaniu na przykład do palenia, wchłanianie kannabinoidów podczas spożywania produktów spożywczych trwa dłużej; Po spożyciu produktów spożywczych kannabinoidy znajdą się we krwi po 30–60 minutach, a efekty poczujesz po 1–2 godzinach po spożyciu, co może trwać od 4–8 godzin. Podejrzewa się, że w związku z już zdekarboksylowaniem, niewielka ilość kannabinoidów może zostać wchłonięta przez policzki, dziąsła, wargi i język (czyli jamę ustną), ale nie ma na ten temat zbyt wielu informacji, więc mimo że jest to bardzo prawdopodobne, nie zostało jeszcze potwierdzone.

Dostępność kannabinoidów po spożyciu produktów spożywczych wynosi około 10-20%, co oznacza, że tylko 10-20% kannabinoidów ostatecznie dotrze do krwioobiegu, a ponieważ odczuwanie efektu również zajmuje więcej czasu, większość niedoświadczonych konsumentów ma tendencję do przyjmowania większej dawki i zwykle prowadzi to do niepożądanych silnych skutków.

3. Czy produkty spożywcze z marihuaną są mocniejsze?

Jak wspomniano wcześniej, podczas spożywania produktów spożywczych efekt haju pojawia się później, ponieważ produkty spożywcze potrzebują czasu, aby dotrzeć do żołądka i są wchłaniane wolniej, ale efekt jest zwykle silniejszy i utrzymuje się dłużej w porównaniu z innymi metodami spożycia, takimi jak palenie. Dzieje się tak, ponieważ podczas jedzenia konopi kannabinoidy są najpierw metabolizowane w wątrobie, zanim dostaną się do krwioobiegu i to w wątrobie na przykład Delta-9-THC staje się również 11-OH-THC, który jest silniejszym związkiem który może szybciej wiązać się z mózgiem.

Oznacza to, że przy tej samej ilości marihuany w rzeczywistości efekty będą mocniejsze, ponieważ metabolizm THC kończy się utworzeniem zarówno Delta-9-THC, jak i 11-OH-THC, który, jak wspomniano, jest silniejszym związkiem i ze względu na posiadanie większej ilości psychotropowych kannabinoidów wiążących się z neuronami, haj będzie silniejszy i będzie trwał dłużej. Należy pamiętać, że może to również wystąpić w przypadku CBD, ale w tej chwili nie ma zbyt wielu badań, więc nie zostało to jeszcze potwierdzone.

4. Czy produkty spożywcze są zdrowsze?

Spożywanie produktów spożywczych jest w rzeczywistości zdrowsze niż palenie konopi indyjskich, ale nie ze względu na różne powstające związki, ale z powodu samego dymu. Jedząc produkty spożywcze, nie wdychasz toksycznych chemikaliów, co oznacza, że do twojego organizmu nie przedostają się żadne cząsteczki powodujące raka, takie jak tlenek węgla i inne substancje drażniące oskrzela, a także inicjatory nowotworów, co ostatecznie jest zdrowsze dla płuc i organizmu.
Jedyną wadą jest to, że jeśli nie mieszkasz w miejscu, gdzie marihuana jest legalna, być może będziesz musiał sam przygotować produkty spożywcze lub kupić je od znajomego, a kontrolowanie ilości kannabinoidów, które faktycznie spożywasz, może być trudne, ze względu na znaczne różnice w dawkowaniu.

Oznacza to, że znacznie trudniej jest uzyskać pożądane efekty i znacznie łatwiej jest spożyć więcej, niż jest to dla Ciebie wygodne, ale na szczęście dla Ciebie spożycie dużej dawki nie będzie śmiertelne, toksyczne ani nie spowoduje poważnych długotrwałych powikłań. Pamiętaj tylko, że nie uwzględnia to możliwości załamania psychotycznego, którego mogą doświadczyć niektóre osoby predysponowane do tego typu problemów po spożyciu dużych dawek substancji psychoaktywnych.
Niezwykle ważne jest, aby zażywać wszelkie substancje, w tym konopie indyjskie, w sposób odpowiedzialny. Produkty spożywcze są zdrowsze, jeśli są spożywane w umiarkowanych dawkach, ale spożycie zbyt dużej ilości na raz może spowodować poważne problemy, szczególnie jeśli nie jesteś do tego przyzwyczajony.

Podsumowanie

Pomimo tego, że produkty spożywcze są w rzeczywistości zdrowsze niż palenie konopi indyjskich, mogą być znacznie silniejsze i możesz mieć złe doświadczenia ze względu na 11-OH-THC powstający, gdy THC jest metabolizowane w wątrobie, więc powinieneś być naprawdę ostrożny i kupować tylko artykuły spożywcze od zaufanych dostawców lub najlepiej z legalnej apteki z konopiami indyjskimi. W ten sposób masz gwarancję, że produkty spożywcze zostaną dozowane tak, jak powinny; Zawsze możesz przygotować własne produkty spożywcze, ale upewnij się, że dozujesz je prawidłowo, ponieważ istnieje ogromna różnica między 10 mg a 100 mg THC, więc zachowaj szczególną ostrożność i, jeśli to możliwe, poproś o pomoc przyjaciela, który ma trochę wiedzy doświadczenie.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


marihuana thc i cbd na amsterdamseeds.pl
Copyright © AmsterdamSeeds.pl