Potrawy z Konopi Pełnowartościowe Jedzenie a Dlaczego?

Opublikowane przez Oliwia Karczewska w dniu

Konopie zaliczamy do żywności ekologicznej, pełnowartościowych produktów, które mają za zadanie wzbogacać naszą codzienną dietę o najważniejsze wartościowe składniki.

Potrawy z Konopi Pełnowartościowe Jedzenie a Dlaczego?, AmsterdamSeeds

Z powodu tego jak żyjemy w dzisiejszych czasach, dostępne produkty spożywcze które spożywamy są bardzo niskiej jakości. Tym samym zapotrzebowanie na wartościowe składniki odżywcze wzrosła. Warto także wspomnieć o tym jak żyjemy… ciągła pogoń za lepszym jutrem, stres, oraz zanieczyszczenie które panuje na świecie jest dodatkowo niekorzystne dla naszego zdrowia. A więc warto sięgać po konopie, które są tu kluczowe, ogrom pozytywnych składników odżywczych idealnie komponuje się z ludzkim organizmem. Wyniku czego zostały zaliczone do superfoods czyli określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Aby sprecyzować dokładnie mówimy tu o jedzeniu konopi siewnej, czyli Cannabis Sativa L. Każde podkuty z konopi są w pełni legalne, ponieważ są pozbawione działania psychoaktywnego, tym bardziej że zastosowanie jej w kuchni było już znane od wieków. Ktokolwiek zapytał by swoich dziadków usłyszał by o tradycyjnej polskiej potrawie wigilijnej, jaką jest siemieniotka.

Co ma w sobie konopia, że została okrzyknięta królową wśród wszystkich roślin i co czyni ją tak wyjątkową i pełnowartościową? Przede wszystkim tłuszcze które znajdują się w tej roślinie . Konopie zawierają od 25 do 35% tłuszczu, z czego aż 80-90% to nienasycone kwasy tłuszczowe, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Posiadają także kwas Omega-6 do kwasów Omega-3, który wynosi 1:3. Co więcej zawierają inne cenne kwasy, jak np. kwas gammalinolenowy GLA oraz kwas stearydowy, które są bardzo rzadko spotykane w przyrodzie.

Kolejne zalety to białko które jest tak ważne -zbilansowana zawartość lekkostrawnego białka na poziomie 20-25%. Ok. 65% stanowią proteiny edestyny i albuminy. Profil aminokwasowy nasion konopi jest niemal identyczny, jak białka mięsnego lub z jaj. Dlatego jest świetną alternatywą dla wegan i wegetarian, którym pomogą utrzymać poziom protein na odpowiednim poziomie.

Witaminy i minerały także znajdziemy w konopiach np. (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K2) oraz minerały (m.in. żelazo, fosfor, wapń, potas, magnez, cynk, chrom, miedź, mangan, selen) co czyni je doskonałym źródłem substancji witalnych. Biorąc to pod uwagę, że bardzo dobrze działa na nasz organizm, wspomagając także jego prawidłowe funkcjonowanie.

Antyoksydanty to to co czyni konopie nr jeden wyróżniając ją spośród wszystkich roślin zdolność absorbowania wolnych rodników przez konopie jest bardzo duża. Wspomaga rekonwalescencję a także powrót do zdrowia. Tym samym ograniczają stany zapalne, zmniejszają wystąpienie chorób serca oraz chronią synapsy i neurony w mózgu.

Z uwagi na swoje zalety prozdrowotne konopie mocno wracają do łask, i zachęcają, aby dodawać je do swoich dań. Szczególnie poleca się spożywanie produktów kopnych sportowcom, którzy są na diecie a także gdy się odchudzamy oraz przez wszystkich, którzy chcą jeść świadomie i zdrowo.

Podajemy przykładowy przepis na zdrowe i pyszne naleśniki.

Potrawy z Konopi Pełnowartościowe Jedzenie a Dlaczego?, AmsterdamSeeds

Składniki: 1 szklanka maki pszennej, 1/2 szklanki mąki konopnej, 1 jajko, 1 szklanka mleka, szczypta soli,1 łyżka oleju

Przygotowanie: Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i zmiksować. Otrzymana masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, w przypadku gdy jest zbyt rzadka dosyp mąkę, jeśli za gęsta dolej mleka. Kolejny krok to smażenie na rozgrzany olej wlewamy tak aby uzyskać cieką warstwę. Można podawać na słodko oraz na słono.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Copyright © AmsterdamSeeds.pl