Konopie Indyjskie i Olej Kokosowy, Jakie Płyną z Nich Korzyści.
Olej kokosowy zaczął być wykorzystany w niektórych z najbardziej poszukiwanych produktach branży konopnej, włączając do tego produkty spożywcze, ale nie tylko, lecz co było tego powodem? Dlaczego olej kokosowy jest popularny w naparach z konopi indyjskich?
Zacznijmy od wyjaśnienia czym jest olej kokosowy? Zatem do rzeczy posiada w sobie wysokie stężenie kwasów tłuszczowych (tłuszcze nasycone). Nadwyżka tych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym tworzy silny środek wiążący dla kannabinoidów. W odróżnieniu do oliwy z oliwek, która zawiera mniej niż 20% tłuszczów nasyconych, olej kokosowy zawiera ponad 80% tłuszczów nasyconych i dzięki temu ma zdolność zatrzymywania znacznie większej ilości kannabinoidów podczas naparów, dzięki czemu jest znacznie bardziej wydajny. Mówi się, że olej kokosowy jest prawie idealnym medium dla olejów z konopi indyjskich.
Jakie płyną korzyści zdrowotne oleju kokosowego
Z uwagi na to, iż olej kokosowy zawiera również inne zestawy dobroczynnych kwasów, o których zapewne każdy wie a przynajmniej powinien wiedzieć, że mają listę potencjalnych korzyści zdrowotnych. Idealnym przykładem jest kwas laurynowy – po trawieniu kwas laurynowy tworzy monogliceryd, który działa jako środek przeciwbakteryjny.
Wszystkie wspomniane cechy a przede wszystkim kwasy tłuszczowe występują w dużych ilościach w oleju kokosowym, co czyni go głównym kandydatem dla wszystkich osób poszukujących zdrowszej bazy olejowej niż masło lub olej rzepakowy. Następną korzyścią płynącą z używania oleju kokosowego jest to, że pozostanie on stały w temperaturze pokojowej. To sprawia, że jest doskonałym środkiem do stosowania miejscowego. Więc śmiało może być przechowywany w postaci kapsułek żelatynowych, bardzo popularnej i wysoce skutecznej metodzie spożywania konopi. Kapsułki z olejem żelatynowym są tak proste i łatwe do wykonania w domu – składniki można kupić w prawie każdej aptece lub w Internecie.
Jak zrobić olej kokosowy z konopi indyjskich.
Pomijając fakt, że olej kokosowy można kupić stosunkowo niedrogo z niemal dowolnego miejsca, proces dekarboksylacji i wlewu konopi do oleju kokosowego wymaga tylko kilku prostych składników i można go wykonać w domu przy minimalnym wysiłku.
Składniki:
1 szklanka zmielonego kwiatu konopi (7-10 gramów), 1 szklanka oleju kokosowego
Materiały:
Sitko lub gaza lum młynek natomiast tu najlepiej użyć ręcznego ponieważ po elektryczny marihuana może uzyskać zły smak roślinny. Podwójny kocioł, kuchenki i rondel.
Przygotowanie:
Pierwszą czynnością do której powinieneś przystąpić to zmielenie konopi. Nie będzie problemu jeżeli dołączymy całą roślinę, tylko kwiat, trochę z obu – to kwestia preferencji. Zwróć uwagę tylko, że wszystko, nawet te najmniejsze przeleci przez sitko i tak trafi do gotowego produktu, więc ponownie nie miel konopi na drobny proszek. Kolejnym krokiem jest połączenie oleju i konopi w podwójnym kotle, bądź w czym ci tam będzie wygodniej podgrzewaj razem na niskim lub ciepłym poziomie przez kilka godzin. W ten sposób pozwoli to na dekarboksylację (aktywację THC) bez przypalania co w konsekwencji może zniszczyć składniki aktywne. Natomiast gotowanie można wykonać na wiele sposobów: na przykład tu zastosować można metodę powolnego podgrzewania przez 4-6 godzin, oczywiście od czasu do czasu mieszając, drugim sposobem może być wykorzystywanie podwójnego kotła zaczynając od niskiej temperatury przez co najmniej 6 godz. lecz naszym zdaniem lepiej żeby było 8 godz. , od czasu do czasu mieszając; lub w prostym rondlu na niskim poziomie przez co najmniej 2-3 godziny, często mieszając pamiętaj jednak że rondel jest bardziej podatny na przypalanie.
Którą byśmy nie wybrali metody do mieszanki można dodać niewielką ilość wody, aby uniknąć poparzenia. Uwaga: niezależnie od wybranej metody temperatura oleju nie powinna przekraczać 118 stopni C. Po załączeniu pierwszego etapu przejdź do odcedzania następnie przechowuj olej. Istotną wskazówką jest by nie ściskać gazy; to po prostu doda więcej chlorofilu do twojego oleju. Pozostałości materiału roślinnego można wyrzucić lub użyć w innych naczyniach. Tak wykonany olej należy wykorzystać w przeciągu dwóch miesięcy ale można go przedłużyć poprzez chłodzenie.
Olej kokosowy z konopi indyjskich, kiedy go już masz wiedz, że zastosowanie jego jest nieograniczone.
-Pierwszą alternatywą wykorzystania może być połączenia naparu z olejku kokosowego z woskiem pszczelim i aloesem, tak wykonaną własną mieszankę marihuany możesz śmiało stosować miejscowo. Użyj oleju kokosowego zamiast oleju w przepisie według własnego wyboru, aby przygotować różnorodne dania z naparu polecamy wypróbować ziołowe pieczone ziemniaki,
2 komentarze
xD Mania · 6 czerwca 2021 o 21:41
Same zdrówko 🙂
Czytelniczka · 8 listopada 2022 o 03:01
Przed publikacją jakiegokolwiek tekstu zalecam oddanie go do redakcji – najlepiej jakiemuś wprawnemu poloniście. Koszmarnie czyta się tekst, gdzie autor notorycznie opuszcza przecinki i nie dba o styl.