Co to jest Dekarboksylacja Konopi

Opublikowane przez Oliwia Karczewska w dniu

Kiedy usłyszysz historie o tym, że ktoś zjadł całą paczkę surowej konopi, aby nie dać się złapać w pierwszej chwili następuje wstrzymanie oddechu oraz wielkie zdziwienie.
Jednak następstwa tej sceny zwykle obejmują zupełnie inną reprezentację tego, co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy spożywasz surową marihuanę. Więc dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź na to pytanie tkwi w procesie zwanym dekarboksylacją, który jest niezbędny, abyśmy mogli cieszyć się psychoaktywnymi efektami spożywanych przez nas kannabinoidów.

Co to jest Dekarboksylacja Konopi, AmsterdamSeeds

Co to jest dekarboksylacji?

Dekarboksylacja to proces, który ma za zadanie aktywować związki zawarte w konopiach indyjskich, takie jak THC. Wszystkie kannabinoidy w trichomach surowych kwiatów konopi mają dodatkowy pierścień lub grupę karboksylową (COOH) dołączoną do ich łańcucha. Podając przykład – kwas tetrahydrokannabinolowy (THCA) jest syntetyzowany w większości w główkach trichomów kwiatów konopi zaraz po ich zebraniu. Na rynu regulowanycm marihuana rozprowadzana w przychodniach zawiera etykiety wyszczególniające zawartość kannabinoidów w produkcie. Najczęściej THCA przeważa jako najwyższy poziom kannabinoidów obecnych w tych produktach, które nie zostały zdekarboksylowane (np. Kwiaty konopi i koncentraty).

THCA posiada dużo znanych korzyści po spożyciu, w tym na przykład przeciwzapalne i neuroprotekcyjne. Ale THCA nie posiada właściwości odurzających i musi zostać przekształcona w THC poprzez dekarboksylację, zanim będzie można odczuć pożądane efekty.

Głównymi a tym samym podstawowymi katalizatorami zachodzącej dekarboksylacji są ciepło oraz czas. Suszenie i utwardzanie marihuany samo w sobie z czasem spowoduje częściową dekarboksylację. Z tego powodu niektóre kwiaty konopi wykazują również obecność niewielkich ilości THC wraz z THCA. Podczas palenia i waporyzacji powodują natychmiastową dekarboksylację kannabinoidów ze względu na wysokie temperatury, dzięki czemu są one natychmiast dostarczane i wchłonięcia do orgiazmu przez inhalację.

Podczas gdy dekarboksylowane kannabinoidy w postaci pary mogą być łatwo wchłaniane w naszych płucach, produkty spożywcze wymagają tych kannabinoidów obecnych w tym, co spożywamy, aby nasz organizm mógł wchłaniać je przez ludzki układ trawienny.

W jakiej temperaturze zachodzi dekarboksylacja?

Zawarty w marihuanie THCA zaczyna dekarboksylować w temperaturze około 220 stopni po mniej, więcej 30-45 minutach ekspozycji. Natomiast pełna dekarboksylacja może zająć nawet więcej czasu. Dość dużo osób decyduje się na dekarboksylację konopi w trochę niższych temperaturach przez znacznie dłuższy czas, próbując zachować terpeny. Aczkolwiek w wyższych temperaturach pewne substancje powodują potencjalnie niepożądane smaki i aromaty.
Integralność zarówno kannabinoidów, jak i terpenoidów jest zagrożona przez stosowanie temperatur przekraczających 300 stopni C, dlatego zaleca się temperatury niższe.

Jak dekarboksylować wykonać samemu w domu?

By dekarboksylować marihuany w domu, będzie Ci potrzebny piekarnik ustawiony na 220-235 stopni F oprócz tego, trochę papieru pergaminowego i blachy do pieczenia. Drobno zmiel konopie, aż materiał będzie można rozprowadzić cienko na pergaminie i położyć na blasze do pieczenia. Tak przygotowaną marihuanie piec przez 30-45 minut lub dłużej, jeśli tylko tak uważasz.
Teraz, gdy wiesz, jak działa dekarboksylacja, następnym razem, gdy zobaczysz, jak ktoś w telewizji bądź opowie Ci że przewraca się na ziemię po zjedzeniu całej paczki, będziesz mógł się z tego śmiać.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Copyright © AmsterdamSeeds.pl