Co to jest Dekarboksylacja Konopi

Opublikowane przez Oliwia Karczewska w dniu


świeże nasiona marihuany

Kiedy usłyszysz historie o tym, że ktoś zjadł całą paczkę surowej konopi, aby nie dać się złapać w pierwszej chwili następuje wstrzymanie oddechu oraz wielkie zdziwienie.
Jednak następstwa tej sceny zwykle obejmują zupełnie inną reprezentację tego, co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy spożywasz surową marihuanę. Więc dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź na to pytanie tkwi w procesie zwanym dekarboksylacją, który jest niezbędny, abyśmy mogli cieszyć się psychoaktywnymi efektami spożywanych przez nas kannabinoidów.

Co to jest dekarboksylacji?

Dekarboksylacja to proces, który ma za zadanie aktywować związki zawarte w konopiach indyjskich, takie jak THC. Wszystkie kannabinoidy w trichomach surowych kwiatów konopi mają dodatkowy pierścień lub grupę karboksylową (COOH) dołączoną do ich łańcucha. Podając przykład – kwas tetrahydrokannabinolowy (THCA) jest syntetyzowany w większości w główkach trichomów kwiatów konopi zaraz po ich zebraniu. Na rynu regulowanycm marihuana rozprowadzana w przychodniach zawiera etykiety wyszczególniające zawartość kannabinoidów w produkcie. Najczęściej THCA przeważa jako najwyższy poziom kannabinoidów obecnych w tych produktach, które nie zostały zdekarboksylowane (np. Kwiaty konopi i koncentraty).

THCA posiada dużo znanych korzyści po spożyciu, w tym na przykład przeciwzapalne i neuroprotekcyjne. Ale THCA nie posiada właściwości odurzających i musi zostać przekształcona w THC poprzez dekarboksylację, zanim będzie można odczuć pożądane efekty.

Głównymi a tym samym podstawowymi katalizatorami zachodzącej dekarboksylacji są ciepło oraz czas. Suszenie i utwardzanie marihuany samo w sobie z czasem spowoduje częściową dekarboksylację. Z tego powodu niektóre kwiaty konopi wykazują również obecność niewielkich ilości THC wraz z THCA. Podczas palenia i waporyzacji powodują natychmiastową dekarboksylację kannabinoidów ze względu na wysokie temperatury, dzięki czemu są one natychmiast dostarczane i wchłonięcia do orgiazmu przez inhalację.

Podczas gdy dekarboksylowane kannabinoidy w postaci pary mogą być łatwo wchłaniane w naszych płucach, produkty spożywcze wymagają tych kannabinoidów obecnych w tym, co spożywamy, aby nasz organizm mógł wchłaniać je przez ludzki układ trawienny.

W jakiej temperaturze zachodzi dekarboksylacja?

Zawarty w marihuanie THCA zaczyna dekarboksylować w temperaturze około 220 stopni po mniej, więcej 30-45 minutach ekspozycji. Natomiast pełna dekarboksylacja może zająć nawet więcej czasu. Dość dużo osób decyduje się na dekarboksylację konopi w trochę niższych temperaturach przez znacznie dłuższy czas, próbując zachować terpeny. Aczkolwiek w wyższych temperaturach pewne substancje powodują potencjalnie niepożądane smaki i aromaty.
Integralność zarówno kannabinoidów, jak i terpenoidów jest zagrożona przez stosowanie temperatur przekraczających 300 stopni C, dlatego zaleca się temperatury niższe.

Jak dekarboksylować wykonać samemu w domu?

By dekarboksylować marihuany w domu, będzie Ci potrzebny piekarnik ustawiony na 220-235 stopni F oprócz tego, trochę papieru pergaminowego i blachy do pieczenia. Drobno zmiel konopie, aż materiał będzie można rozprowadzić cienko na pergaminie i położyć na blasze do pieczenia. Tak przygotowaną marihuanie piec przez 30-45 minut lub dłużej, jeśli tylko tak uważasz.
Teraz, gdy wiesz, jak działa dekarboksylacja, następnym razem, gdy zobaczysz, jak ktoś w telewizji bądź opowie Ci że przewraca się na ziemię po zjedzeniu całej paczki, będziesz mógł się z tego śmiać.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


marihuana thc i cbd na amsterdamseeds.pl
Copyright © AmsterdamSeeds.pl