Białka Zwarte w Konopiach i Ich Zalety

Opublikowane przez Paweł Karaś w dniu


świeże nasiona marihuany

Konopie nie są drogie w hodowli i mogą rosnąć niemal, że wszędzie. Dlatego możemy wyhodować wielkie ich ilości niskim kosztem. A po zużyciu całej celulozy do produkcji, ubrań i ulepszonych materiałów budowlanych, a również możemy wykorzystać nasiona jako żywność.

Większość z nas od razu myśli o nielegalnej wprawie marihuany. Jednak nasiona powszechnie dostępne na rynku, o których tu wspomnimy, to zupełnie inne ziarna niż te, z których można wyhodować psychoaktywne zioło. Bezcenne zdrowe nasiona pochodzą z konopi siewnej, a nie indyjskiej. Zawierają bardzo mało substancji THC bo tylko około 0,2 procenta, której marihuana zawdzięcza swoją uznanie. Nasiona konopi siewnej są całkowicie legalne i stosowane w przemyśle spożywczym oraz do produkcji kosmetyków tak samo ważnej dla naszej codziennej pielęgnacji skóry.

Nasiona konopi siewnej należą do najlepszej alternatywy żywności ze względu na bogactwo substancji witalnych i antyutleniacze. Pomagają poprawić nasze samopoczucie i sprawić, że poczujemy się po prostu jak młody Bóg. Naszemu organizmowi dostarczymy tego, czego bardzo potrzebuje, czyli: błonnik pokarmowy, enzymy, antyoksydanty, substancje nieorganiczne, witaminy i roślinne substancje pomocnicze. Doskonała żywność wspomaga produkcję serotoniny, odtruwa komórki, przy czym wzmacnia układ odpornościowy, wprowadza równowagę do organizmu. Ich cechą charakterystyczną, co tak naprawdę je wyróżniają z pośród innych produktów spożywczych, jest bowiem doskonały stosunek kwasów omega-3 i kwasów omega-6, w bardzo korzystnym stosunku 3:1. To kwasy tłuszczowe, które nasz organizm potrzebuje, ale nie potrafi sam syntetyzować. NNKT odgrywają kluczową rolę we wzroście i rozwoju, regulacji systemu odpornościowego, krążenia i działania układu nerwowego. Trzeba jednak pamiętać, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo wrażliwe na działanie światła, ciepła i tlenu (jak większość roślinnych pokarmów). Lecz to nie wszystko co nasiona konopi mogą nam zaoferować ponieważ jest mnóstwo innych ważnych czynników na przykład zawierają: 28 – 35 % tłuszczu, z czego 80-90 % to nienasycone kwasy tłuszczowe, 30 – 35 % węglowodany, witaminy: C, D, E, B1, B2, B6, E i niacyna, substancje nieorganiczne: wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, fosfor, błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny), kwas stearynowy – kwas tłuszczowy, który nie jest wytwarzany samodzielnie przez organizm większości osób. I nie tylko, nasiona konopi zawierają także 9 szalenie istotnych, ważnych aminokwasów, dzięki czemu są doskonałym źródłem niezbędnego białka w naszym organizmie.

Dlaczego aminokwasowy są tak ważne?

W naszej diecie białko zapewnia organizmowi aminokwasy potrzebne do przeprowadzenia wielorakich procesów fizjologicznych. Przykładowo może to być produkcja hormonów, formowanie struktur komórek, wzrost a także ich naprawa. Natomiast w nie których sytuacjach białko stanowi również bogate źródło energii. Białko, które znajdziemy w nasionach konopi nie dostarcza do naszego organizmu szkodliwego cholesterolu ani nasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona mogą być więc bez obaw spożywane także przez osoby chorujące na miażdżycę oraz cierpiące na podwyższony poziom cholesterolu. Dlatego, aby organizm miał z niego jak największe korzyści, w swoim składzie powinien zawierać również wszystkie aminokwasy takie jak egzogenne (BCAA) w odpowiednich ilościach i wzajemnym stosunku. W ten czas takie białko określa się jako pełnowartościowe – dostarcza bowiem frakcji, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. W jeszcze nie tak odległych czasach określano, że jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego są w stanie zapewnić organizmowi zbiór wszystkich aminokwasów. Jadnak że białko roślin do tych czas traktowano jako niepełnowartościowe. Zawiera stosunkowo dużo argininy i tyrozyny, zaś nieznaczne ilości lizyny i leucyny. Białka znajdujące się w nasionach konopi są także o niebo lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż ma to miejsce w przypadku białek pochodzących z produktów spożywczych wytwarzanych z soi. Konsumowanie nasion konopi nie powoduje uciążliwych wzdęć, gdyż białko w nich zawarte nie posiada właściwości wzdymających. Świetna alternatywa jest w szczególności dla wegetarianom, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy, a produkty sojowe nie są przez nich tolerowane.

Co wyróżnia białko konopne od białka jaj.

Jak wiadomo nie od dziś że jaja są bogate w źródło składników odżywczych. Białko jaj jest traktowane jako podstawowe, ponieważ zawiera wysokie stężenie aminokwasów leucyny i argininy. Leucyna bierze udział w syntezie białek, co czyni ją najważniejszym aminokwasem do budowy naszych mięśni. Arginina z kolei przekształca się w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu więcej składników odżywczych może dostać się do mięśni w krótkim czasie. Proteiny jaja są więc dobrym źródłem energii dla wzrostu mięśni. Natomiast trzeba brać pod uwagę iż, jednocześnie działają bardzo zakwaszające. Co gorsze, albuminy jaja w postaci suplementu, mogą zawierać pewne ilości utlenionego cholesterolu, niestety który nie jest dobry dla naszego zdrowia. Zatem konopie jako produkt roślinny, zawiera mniej leucyny, z kolei w ogóle nie zawiera cholesterolu I w rezultacie nie zakwasza organizmu w takim stopniu co jaja.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


marihuana thc i cbd na amsterdamseeds.pl
Copyright © AmsterdamSeeds.pl